Превърнахме се в държавата, която не произвежда ядрено оборудване, но

...
 Превърнахме се в държавата, която не произвежда ядрено оборудване, но
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: БСП не предаде избирателите си – каквото обещахме, го изпълнихме

 _2024 izbori_v013

 

„ Превърнахме се в страната, която не създава нуклеарно съоръжение, само че за повторно продава нуклеарно съоръжение. Такава страна няма по света. При нас го има, с помощта на ГЕРБ и десните партии, които през годините направиха всичко допустимо най-евтиният нуклеарен план на България да не се случи ”.

Това съобщи лидерът на „ Българска социалистическа партия за България ” в Стара Загора и Пазарджик Драгомир Стойнев в предаването „ Делници ” на Евроком.

Той напомни, че Българска социалистическа партия е партията, противопоставила се на решението на ръководещите от ГЕРБ, ПП-ДБ да продадат нуклеарното съоръжение на Украйна. „ За нас това е национално изменничество. Не знам по какъв начин Украйна, която е във война, може да строи нуклеарна централа, а ние да не можем в случай, че имаме площадка, сертифицирана от всички органи ”, акцентира Стойнев, който е някогашен енергиен министър.

„ Българска социалистическа партия постоянно сме защитавали националните ползи. Националният интерес е този план да го има, тъй като виждаме, че с тази политика на Европейски Съюз и част от Европейска комисия за зелената договорка, бъдещето на въглищните централи става все по-трудно. Затова споделяме: България има потребност от държавници, от народни представители тук и в Екологичен потенциал, които да пазят националния интерес и енергийната сигурност на страната ”, съобщи позицията на социалистите Драгомир Стойнев.

В диалога за нарастването на цената на еленергията за битовите консуматори лидерът на „ Българска социалистическа партия за България ” в Стара Загора и Пазарджик акцентира: „ Основната причина е, че във Фонда за сигурност на енергийната система липсват средства. А средствата бяха отклонени от финансовия министър Асен Василев. И като няма средства във фонда – с цел да бъдат обезщетени огромните производители, тежестта я отнасят българските жители ”, добави Стойнев.

На второ място той подчертава: „ Планираше се още по-голямо нарастване, в случай че бе призната прословутата либерализация на пазара на еленергия за бита. Тогава в действителност цените щяха да хвръкнат нагоре. Аз благодаря на всички политически сили, че застанаха зад Българска социалистическа партия. Защото, ние отложихме с една година либерализацията, до момента в който не изградим явен модел, съответни отговорности кой защо ще дава отговор и какви ще са неговите функционалности в този модел. Тъй като Политическа партия изготвиха един модел, в който никой не знаеше защо е виновен ”, уточни социалистът.

И се обръщам към хората: Кое е по-важно – в България да влезе един милиард от Европейски Съюз в този момент и цените да хвръкнат с 20 до 30 %? Или да си подредим къщичката, да си подредим системата и тогава. Според нас, по-разумно е второто ”, уточни Драгомир Стойнев.

Но, по думите му по този начин е работела сглобката: „ Те работеха основно за непознати държавни управления, основно да се харесат на Европейски Съюз, основно да вземат едни пари, а не толкоз какво ще се случи с пенсионерите, с хората с увреждания, с младите фамилии и децата, с образованието, със опазването на здравето ”.

В диалога за доверието и идните избори, Стойнев сподели: „ Хората да преценяват кого да поддържат – партии, които са изпълнили това, което са дали обещание или партии, предали гласоподавателите си ”.

И уточни: „ Българска социалистическа партия обещахме безвъзмездни детски градини – факт ли са, факт са. Обещахме минималната работна заплата да е 50 % от междинната, да има механизъм – факт ли е, факт е. Обещахме 30 % увеличение на пенсиите, постигнахме го. Обещахме, че ще внесем сигурност и няма да допуснем безпорядък в енергетиката.

За въглищните централи: „ В Стара Загора болката е за комплекса „ Марица-изток ”. Българският миньор е почтен, заслужен човек – той не желае благодеяние, да отидеш да му хвърлиш едни пари без да работи, той желае с почтен труд да изкарва своята заплата ”, сподели някогашният енергиен министър и добави:

„ Аз мога да ги виждам в очите, те помнят, че като министър два пъти им вдигнахме заплатите, вдигнахме цената на въглищата, купихме нови багери, защото имаше огромна смъртност ”.

Водачът на „ Българска социалистическа партия за България ” в остаряла Загора и Пазарджик бе безапелационен: „ Българска социалистическа партия настояваме за изцяло предоговаряне на зелената договорка. България по отношение на 90-та година е понижила своите въглеродни излъчвания с 43 %. Германия, Италия, Франция - с по 20 %. Не разбирам тогава, за какво би трябвало да мерим с един критерий от 2018 година всички още веднъж да понижават с 40 %. България е дала своя принос. Нека да нямаме изкуствени цели, богатите страни да се крият зад бедните, а да имаме една обща цел ”, прикани Драгомир Стойнев. И добави:

„ Ако желаеме планетата да ни е чиста, а това желае всеки един от нас – всички страни би трябвало да съблюдават избрани правила. Как може най-големите замърсители като Китай, Индия, Турция, Щатите – да не се интересуват от зелената договорка, а ние да съблюдаваме избрани правила и след това – да желаеме да бъдем конкурентни ”, реагира някогашният енергиен министър.

На второ място той акцентира обстоятелството, че цената не силата, създадена от въглища е скъпа, защото има една изкуствена такса върху тази цена от 60 до 100 евро. „ Как се дефинира тази цена – изобщо не е на пазарен принцип, а е чисто административно. Все едно, вие да произвеждате домати, аз да създавам домати, единствено че на вас да ви сложим такса от 50 лв. върху доматите, и да кажем хайде да се конкурираме ”, реагира социалистът.

Стойнев напомни, че Българска социалистическа партия е дала отрицателна оценка на ръководството на сглобката и добави:

„ Подариха нашето нуклеарно съоръжение на Украйна – дано се знае, това го гласоподаваха ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. За нас, от Българска социалистическа партия - национално закононарушение. Казаха, че са вкарали България в Шенген – единствено, че се оказа полу-Шенген. Обещаха ни една извънредно огромна конституционна промяна, която щяла да донесе правдивост за българските жители и правосъдна система, която да е ефикасна. Предупреждавахме от Българска социалистическа партия. Такава конституционна промяна направиха, че сътвориха цялостен безпорядък в страната и в този момент, в случай че държавното управление на Димитър Главчев подаде оставка – никой не знае кой ще бъде назначен и по какъв начин. В правосъдната система стана още по-лошо ”, разяснява социалистът и заключи:.

„ Този парламент не донесе нещо положително за България. Но за Украйна донесе ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР